Zomerse gierstsalade met verse kruiden
Dat veenbessen een hulp kunnen bieden bij een blaasontsteking wisten alle vrouwen me te antwoorden tijdens mijn laatste workshop “meester je gewicht”.
Maar omdat ik waarde hecht aan het delen van wat ik weet, gingen we op zoek naar een ingrediënt dat nog ontbrak in de zomerse gierstsalade.
Dit recept had ik voor hen klaar staan ( en al goed dat ik dit deed want de salade laat zich best koud eten) als moment suprême na het interactieve theoriegedeelte. Behalve de veenbessen. Die ontbraken. Nochtans cruciaal als je gewicht wil verliezen.
WAAROM?
- veenbessen behoren tot de categorie “bitter” volgens de 5-elementenleer
- veenbessen zijn voedzaam voor de hart energie (element vuur: ideaal dus om in de zomer op het menu te zetten om jouw hartenergie te boosten)
- De smaak “bitter” helpt ons lichaam zich te ontdoen van afvalstoffen en helpen ook toxische hitte te elimineren (=een vuur energie uit balans)
ZOMERSE GIERSTSALADE MET VERSE KRUIDEN
200 gr gierst
Water (1,5 x de hoeveelheid van de gierst, bv 1 kom gierst, 1,5 kom water)
2 wortelen in blokjes
1 boterraap in blokjes
1 koolrabi in blokjes
200 gr sperziebonen
1 kleine komkommer in blokjes
100 gr zoete maïs
Bieslook of lenteui fijngehakt
(1 rode ui fijngesnipperd)
Peterselie fijngehakt
3 el geroosterd sesamzaad
3 el geroosterde zonnebloempitten
300 gr gebakken tempeh, in blokjes
Kruidenzout en groentenbouillon 1kl
Rooster de gierst in droge pan, tot nootachtige geur vrijkomt, voeg langzaam water toe en groentenbouillon.
Laat op zacht vuur 25 min zacht worden. Schep in glazen kom en laat afkoelen.
Blancheer of stoom apart de wortel, raap, koolrabi en boontjes. Voeg toe aan gierst.
Voeg komkommer toe.Voeg zoete maïs, (uitje) en kruiden en pitten toe, evenals de tempeh.
Last but not least: voeg een handvol gedroogde veenbessen toe ๐
Serveer met mosterdvinaigrette:
1 fijngesneden sjalot, verse koriander, citroensap, kruidenzout, 2tl honing, 2tl mosterd, 4 el olijfolie.
Smakelijk!
PS: interesse voor de workshop 'Meester je gewicht', klik hier voor info en data...