Zomer - vuurenergie: 5 tips om een goede balans te houden

Binnen de 5 elementen behoort de zomer tot het Vuurelement. Dit gaat gepaard met een erg yange, uitwaartse energie. Het beste zie je dit in de natuur, de bomen en planten groeien en bloeien alsof het een lust is.
Deze expansieve kracht duidt op een periode met veel aktiviteit, je hebt zin om continu naar buiten te gaan, dingen te ondernemen, actief te zijn...
Als het Vuur element in balans is voelen we ons opgeladen, licht, vrolijk en vitaal.

5 tips om je balans te behouden:

  • Eet niet te laat op de dag. Immers laat eten belet dat je lichaam op tijd tot rust komt. Rust is de nacht, de yinne fase, te veel yang voor het slapen gaan verstoort de nachtrust.
  • Vermijd een overconsumptie van heel yange (uitdrogende) produkten, zoals alcohol, koffie, roken, (rood) vlees, pikante kruiden,...
  • Water 'blust' Vuur, drink regelmatig water, ga zwemmen, bootjebaden,...
  • Een sterke aanrader om het Vuur element in balans te houden is watermeloen eten, gaat je lichaam heel sterk hydrateren.
  • ​​Bitter is de smaak van het Vuur element, je kent wel de uitspraak 'Bitter in de mond houdt het hart gezond'. De hartenergie valt onder het element Vuur. Bittere voeding werkt verkoelend, ideaal om de yange energie in bedwang te houden. Bittere voedingsmiddelen zijn bv. andijvie, rucola, witloof, waterkers, basilicum, zeste van appelsien, radicchio,watermeloen, perzik, vlierbloesem, kamille, paardenbloem, tijm, salie, rozemarijn, groene thee, koffie, donkere chocolade (>70%)

Wil je uitgebreid kennis maken met de eigenschappen en aangewezen kookstijlen van het Vuurelement dan nodig ik je graag uit voor de workshop Zomerkoken, info van de overige geplande workshops vind je hier.

Tot slot geef ik jullie graag het volgende recept mee:

Vlierbloesemlimonade
150 gr vloerbloesem
1 bio citroen: schil en sap
1,5l water
500 gr honing (acacia)

Leg de vlierbloesems in een grote schaal, samen met de citroenschil en het citroensap. Laat gedurende 24u trekken. Zeef vervolgens het sap en voeg er de honing bij, zo krijg je vlierbloesemsiroop.

Serveer aangelengd met water, spuitwater voor een frisse limonade
Serveer aangelengd met witte wijn, cava of champagne als apero
Serveer met warm water, bij verkoudheid
(recept uit '5 seizoenen op je bord' van Katrien Cocquyt)

Geniet van de zomer!

Newsletter

katty@w-eten.be


0474/466343