Nazomer

In de Chinese voedingsleer of 5-elementenvoeding kennen we niet 4 maar 5 seizoenen.
Het 5e seizoen staat voor de nazomer, lopende van midden september tot midden oktober (alhoewel bronnen daarin wel verschillen).
Deze periode is belangrijk om je lichaam om te schakelen van de yange periode van de zomer naar de yinne periode van het najaar. Daardoor zal je minder vatbaar zijn voor verkoudheden en grieptoestanden.

Deze 3 tips helpen je:

 1. In de 5-elementenleer hecht men veel belang aan het thermisch effect van voeding. Je kan voeding opdelen in gradaties van verwarmend en in gradaties van afkoelend. In de zomer hebben we meer de neiging verkoelend te eten, denk maar aan tomaten, salade, komkommer, bessen, watermeloen, groene bladgroenten. In de herfst en winter heeft ons lichaam verwarmende voeding nodig: wortelen, pompoen, ajuin, prei, stoofpotjes, peper, gember, kaneel.
 2. Eet warme voeding. Ontbijt met yoghurt, vers fruit, smoothie,... is geen goed idee. Ga liever voor een warme havermoutpap of gierstpap. Een koud slaatje vervang je beter door een bord warme soep. Warme thee (kruidenthee) vervangt je (ijs)koud water.
 3. Mentale voeding, beweging. Daar de yange energie van de zomer gelijk staat aan beweging en activiteit hebben we in het najaar meer de neiging om stil te vallen, rust in te bouwen. Belangrijk is toch beweging te houden, bij voorkeur in de natuur, zo zorg je voor mentale voeding en creeer je balans in je lichaam.

Nazomer recept : Pompoensoep met polenta (4 personen)

 • 4 el sesam- of olijfolie
 • 200 gr ajuin, in blokjes
 • 2 teentjes knoflook, in schijfjes
 • 4 el polenta
 • 1l water
 • 1 kleine zoete pompoen (Hokkaido), ongeveer 500 gr vruchtvlees, in blokken
 • 1 kl groentenbouillonextract
 • Shoyu of tamari
 • peterselie of bieslook of lenteui

Laat de ajuin en de knoflook glazig worden in de olie, voeg polenta toe en meng goed, vervolgens haal je pot van het vuur en al roerend voeg je het water toe.
Aan de kook brengen. Pompoen en groentebouillon bijvoegen en gaar laten koken.
De soep mixen en op smaak brengen met wat shoyu of tamari (kan ook in het bord).
Serveren met fijngehakte peterselie of bieslook of lenteui.

Deze soep verwarmt heel sterk het 'midden', de maag/milt zone (Aarde element).
Smakelijk!

 

​​

 

 

 

 

Newsletter

katty@w-eten.be


0474/466343