Lente - Hout - Groen

In de 5-elementenleer heeft elk element zijn eigen specifieke kenmerken. Momenteel zitten we volop in het element HOUT.
Hout staat gelijk aan de lente en staat dus centraal tussen eind maart en eind juni.

Kenmerken

  • seizoen: lente
  • organen: lever/galblaas
  • smaak: zuur
  • kleur: groen
  • emotie: drift, agressie 
     

Typologie
Personen bij wie het hout element in balans is, zijn:

  • intuïtief, 
  • kalm
  • maken heldere beslissingen
  • hebben leiderschap
     

Hoe breng je balans?

  • Pas jouw kookstijl aan: ga lichtere maaltijden klaarmaken, stoom of wok (eenvoudige stoofschotels zijn top)
  • ​Gebruik minder dierlijke eiwitten
  • Neem minder vetstof
  • Ga aan de slag met lentegroen: paardenbloem, daslook, spinazie, waterkers, postelein, kervel
  • En vergeet zeker niet te bewegen: wandel, jog,fiets, werk in de tuin, etc. Zo breng je jouw systeem in beweging waar vooral de lever energie van houdt

Recept waterkerssoep
Waarom is waterkers zo gezond? Waterkers is een detox voor de lever, het werkt vochtafdrijvend en afkoelend. De smaak van deze groene bladgroente is scherp/bitter. Ook niet onbelangrijk is het ontstekingsremmend karakter, maar most of all zorgt waterkers voor een anti-aging effect.

Wat heb je nodig?
bussel waterkers
2 ajuinen
1,5l water
olijfolie
groentenbouillon
peper en himalayazout

Hoe maak je de soep?
Stoof de gesneden ajuin aan in olijfolie, breng op smaak met het himalayazout en bak de ajuin glazig. Voeg het water toe en de groentenbouillon. Laat nadien 15 minuten koken op middelmatig vuur.
Intussen snijd je de waterkers in grove stukken. Om zoveel mogelijk de heilzame voedingsstoffen van een groene bladgroente (dit geldt dus niet alleen voor de waterkers😃) te behouden, is het belangrijk om deze pas vijf minuten voor het einde van de kooktijd toe te voegen. Haal de soep van het vuur en mix ze fijn. Breng op smaak met peper en zout. 
Serveer eventueel met alfalfa, preischeuten, daslook of fijngesneden blaadjes van de paardenbloem.


Hetzelfde recept kan je gebruiken voor postelein en kervel. Heel simpel: vervang in het recept de waterkers door de groente die je wil gebruiken voor de soep.


Smakelijk! 😊

PS: nieuwsgierig geworden en zin in meer? Schrijf je hier in op de nieuwsbrief en krijg regelmatig inspirerende tips rond gezonde voeding. Bovendien krijg je het e-book "In 5 stappen naar meer energie" er gratis bij! Goed toch😉?

Newsletter

katty@w-eten.be


0474/466343