Kool-tijd

De winter is het ideale moment om kolen op het menu te zetten. 

Immers is er in deze periode een ruim aanbod, denken we maar aan rode kool, groene kool, savooikool, spruiten, broccoli, boerenkool, witte kool,...

Kolen behoren tot de brassica familie. Groenten uit de brassica familie bevatten verschillende stoffen waardoor ze interessant zijn voor therapeutisch gebruik, nl:

  • een sterk antioxidant, beschermend oa. tegen kanker
  • kolen bevatten zwavel, welke bloedzuiverend, antibiotisch en antiviraal werkt
  • koolsap helpt maagzuur bestrijden
  • kolen zijn aanbevolen bij depressie (bv zuurkool)
  • kolen bevatten vitamine U, goed bij maag- en darmzweren
  • en last but not least hebben ze de eigenschap om de huid te zuiveren en werken ze verjongend.

Met het volgend recept scoor je bij jong en oud.

Bloemkooltaart

Deeg:
350 gr volkorenbloem
verse koriander, peterselie
120 gr bio boter
175 ml water
snuifje zeezout

Vulling:
1 bloemkool, in roosjes
1 grote kookappel, in blokjes
1,5 el mosterd
2 el bloem
300 ml rijstdrank (of melk)
1 ei
zeezout, peper
fijne havervlokken
paprikapoeder

Bereiding:

  • deeg maken: meng de bloem en zeezout in een kom, voeg fijngehakte koriander en/of peterselie onder; smelt de boter en voeg het water toe, laat koken; giet het mengsel bij de bloem en kneed tot deeg
  • rol het deeg uit en bekleed er een taartvorm mee (20 cm doorsnee)
  • prik het deeg in met een vork en bak in voorverwarmde oven (180°C) tot het deeg goed opgedroogd is
  • strooi wat fijne havervlokken op de taartbodem
  • blancheer de bloemkoolroosjes
  • fruit de ui in wat olie, voeg de blokjes appel toe, snuifje zeezout en laat zacht stoven
  • verspreid dit mengsel op de taartbodem en schik er de bloemkoolroosjes bovenop
  • maak een glad mengsel van de bloem, de mosterd, het ei en de rijstdrank, kruid met zeezout en peper
  • overgiet de taart met dit mengsel
  • bak de taart tot de vulling stevig is
  • bestrooi met wat paprikapoeder

Bij deze taart kan je een gemengde winterse salade serveren of gestoomde verse groentjes, beide met een dressing.

Smakelijk! ๐Ÿ™‚


 

Newsletter

katty@w-eten.be


0474/466343