5 tips om je lichaam in lentemodus te brengen...

We voelen het al, de lente hangt in de lucht, ons lichaam bereidt er zich stillaan op voor .
Voor vele mensen gaat de overgang gepaard met ongemakken zoals buikgriep, verkoudheid, sinussen, moeheid...
Normaal zou ik zeggen, we switchen immers van de 'zware', neerwaartse energie van de winter, naar de 'frisse', opwaartse energie van de lente.
De volgende 5 tips helpen om de overgang vloeiender te laten verlopen.

  1. Eet best geen producten met geraffineerde suikers, niet te zwaar niet te vet, geen geraffineerde koolhydraten​
  2. Een tijdje 'sober eten' geeft je lichaam en vooral je verteringssysteem (maag/milt-Aarde) de kans om aan de nieuwe energie te wennen. Immers heeft ze een periode van rijke, voedzame maaltijden achter zich, die nodig zijn om ons voldoende warmte en energie te geven in de winter. Ons verteringssysteem heeft de nodige belasting gehad en zal blij zijn met een overgangsperiode van soepen, lichte graanmaaltijden met gestoomde groentjes... Hieronder vind je het recept van een voedzame kippensoep met groentjes, waar je verteringssysteem je heel dankbaar zal voor zijn. 
  3. ​Ga in deze periode ook voor alcoholvrij. Immers de lever energie (gekoppeld aan het Hout element/de lente) heeft heel wat activiteit uit te voeren om ons lichaam terdege te detoxen. Alcohol legt nog een extra belasting erbij!
  4. ​Neem voldoende rust. Ga tijdig slapen. Tijdens de nacht, de yinne fase van de dag, kan het lichaam maximaal recupereren, immers detoxen vraagt veel energie.
  5. ​Belangrijk, BEWEEG, het liefste in de natuur. De natuur voedt het Hout element maximaal en kalmeert de 'springerige' leverenergie​​​.​

​​​

Kippensoep (voor 8 personen)

Voor de bouillon
2,5 l water
1 biologische kip van ca. 1,3 kg
4 tl zeezout
3 stengels bleekselderij, grof gesneden
1 prei, grof gesneden
1 wortel, in plakjes van 1 cm
1 grote ui, grof gesnipperd
2 tenen knoflook, grof gesneden
½ tl peperkorrels
10 takjes rozemarijn
5 takjes tijm
versgemalen zwarte peper en zeezout

Vulling
1 wortel, in dobbelsteentjes
1 prei, in dunne halve ringen
3 stengels bleekselderij, in boogjes van 0,5 cm
peterselie, om te garneren

Zo maak je de kippensoep
Breng voor de bouillon in een soeppan het water aan de kook met de kip en het zeezout. Schep het schuim van het oppervlak. Voeg de groenten, peperkorrels, rozemarijn en tijm toe. Laat de bouillon circa 60 minuten trekken op laag vuur, tot je een poot van de kip makkelijk kunt lostrekken van het lijf. Haal de kip uit de bouillon en laat die afkoelen. Veeg de pan schoon. Zeef de bouillon, giet hem terug in de pan en voeg de vulling toe. Pluk het vlees van de kip, snijd het in dunne reepjes en voeg die toe aan de bouillon. De soep is klaar als de wortel zacht is. Breng op smaak met zwarte peper en zeezout. Serveer de soep met peterselie.

Recept uit Soep van Soup en Zo -  http://www.kosmosuitgevers.nl/boek/soep/

Smakelijk! 🙂

Newsletter

katty@w-eten.be


0474/466343